Vrijheid

Mijn leerling was met mij mee naar een echtpaar. Mevrouw kwam kortgeleden bij ons in zorg. Het was de tweede keer dat we bij haar kwamen en er ontstond een emotioneel gesprek wat nog wel even na sudderde bij mij. Mevrouw en haar echtgenoot kennen elkaar al vanaf de kleuterschool. Daarna zijn ze elkaar uit het oog verloren en toevalliger wijs zijn ze samen gekomen op de leraren opleiding. Beide hebben een lange tijd van hun leven in het onderwijs gewerkt. Mijn leerling was mevrouw aan het verzorgen terwijl echtgenoot en ik naast hun wat aan het praten waren. Echtgenoot vroeg mij of ik de nieuwe politieke poster van het Forum van Democratie gezien had en wees terwijl hij dit zei nogal fel op de krant. Dit is het soort mensen wat kommer en kwel brengt in de maatschappij! Voor dit soort partijen moet in het onderwijs aandacht komen en vooral aandacht om de jeugd zich ervan bewust te maken dat ze in Nederland vrij zijn! Nederland is vrij sinds 1945! Die poster brengt een hele verkeerde boodschap over. Een boodschap van haat, tegen de politiek. Deze poster suggereert dat onze vrijheid in Nederland is gestopt in 2020. Kijk zusters, onze generatie is uitgestorven over een niet al te lange tijd. Maar onze generatie kan de jeugd nog haarfijn uitleggen wat het betekend om niet vrij te zijn in Nederland. In het onderwijs is het een must dat dit verteld blijft worden.

Mevrouw mengt zich in het gesprek. Weten jullie, als er een militair vliegtuig over ons huis vliegt, zo eentje met z’on brommende motor dan lopen iedere keer, werkelijk waar, mij de rillingen nog over de rug van angst. Ik heb vliegtuigen voor mijn ogen neer zien storten, mensen voor mijn ogen vermoord zien worden omdat er een dictatuur heerste in Nederland en daarbuiten. Groepen werden buiten gesloten. Niet zomaar buiten gesloten maar uitgeroeid zoals jullie weten. Het kwetst ons heel erg dat er mensen in de politiek zijn die vinden dat wij door de Corona-maatregelen onze gehele vrijheid zijn verloren. Die mensen weten echt niet waarover ze praten. En ja, wij leven echt heel erg mee met de ondernemers die het financieel zwaar te verduren hebben en ook vinden wij het erg dat het gevoel van depressiviteit groter word. Het is ook een echte catastrofe! Maar houdt op met dat gezeur dat je je vrijheid hiermee verliest. Nee! We zijn vrij! En daarbij is het ook nog zo dat wij allemaal een vrijheid van meningsuiting hebben. Ook al kwetsen wij mensen. Het mag gezegd worden dat we in Nederland onze vrijheid zijn verloren maar dat steekt. Het doet pijn. Ik hoop van ganser harte lieve dames dat jullie in vrijheid zullen blijven leven en niet meer een wereldoorlog mee hoeven maken. Het raakte mij enorm om de emotie bij deze lieve mensen te horen. Tranen in hun ogen en hun stem verheffend.

Dit soort gesprekken maakt mij ervan bewust dat ik in een vrij land woon zonder dat ik als vrouw bijvoorbeeld onderdrukt word en ik mijn werk mag doen. Het geeft mij een dankbaar gevoel dat mensen als in bovenstaande blog hun gevoelens, gedachten en mening met mij willen delen. Ik ben in de mogelijkheid hun boodschap door te geven. Nederland is vrij! Samen komen we door deze periode heen. En door komende moeilijke periodes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *