Mooi mens

Als jij terug wil komen zal ik je niet tegenhouden maar reken er niet op dat je hier aan het werk komt. Daarbij zorg ik ervoor dat je rijbewijs word ingenomen. Dat zei mijn bloedeigen zus tegen mij toen ik wilde vluchten met mijn kinderen van mijn echtgenoot vertelde mw. op een dag tegen mij.
Na de ene nachtmerrie belandde ik in de volgende. Na een ongelukkig huwelijk wilde mw. naar haar geboorteland Finland terug. Mw had in dit land een universitaire studie politicologie en historie afgerond. Voor de liefde is zij naar Amsterdam gekomen, wat na een tijd een enorme teleurstelling bleek. Mw haar universitaire diploma werd niet erkend in Nederland en er werd haar op een gegeven moment een baan in de bibliotheek aangeboden bij de uitleen.
Haar huwelijk bleek ècht gruwelijk. Het enige positieve wat hieruit voortgekomen was zijn haar twee kinderen. Haar echtgenoot bleek een narcist te zijn. Een hoog intellectuele man die alleen zijn boeken en aquarium belangrijk vond. Zijn gehele salaris ging naar het aquarium in plaats van zijn gezin. Mw en haar kinderen hebben heel lang op een houtje moeten bijten. In haar jeugd werd ze gekleineerd en dit ging helaas door in naar leven in Nederland.

Mw. heeft mij in de loop van de tijd heel veel verteld over haar leven. Deze mw is in de steek gelaten door de maatschappij. Gelukkig heeft ze haar dochters en kleinkinderen waar mw trots op is en een goede band mee heeft.
Een uitzonderlijk intelligente mw die wellicht wat apart uit de hoek kan komen wat te maken heeft met haar Finse accent en haar traumatische jeugd. Veel mensen hebben er helaas voor gezorgd dat de samenleving het stempel psychiatrisch patiënt op mw heeft gedrukt terwijl die diagnose nooit door een psychiater is vast gesteld.

Reken maar dat deze casus complex is. Ik heb tijd nodig gehad om vertrouwen te winnen. Maar heb heel veel tijd besteed aan het luisteren naar mw. Geduldig luisteren. Luisteren is vaak het enige wat een mens nodig heeft, zoals bij deze mw. Zij heeft een luisterend oor nodig, iemand wie ze kan vertrouwen en het gevoel krijgt dat zij serieus genomen word.
Mw. is fysiek een wrak geworden. Ze heeft pijnen en zorgt erg slecht voor zichzelf al doet ze haar best maar het lukt gewoonweg niet. Eigenlijk verdiend mw zeker tweemaal daags zorg van een wijkverpleegkundige maar het wantrouwen in mensen is vooralsnog te groot ze vaker binnen te laten. Daarbij schaamd ze zich voor het hoopje mens wat ze geworden is. Stukje bij beetje probeer ik verder te komen met haar. Winst is dat ik toestemming heb gekregen van haar om regelmatig contact te hebben met haar dochters om de stand van zaken te bespreken. Het contact met huisarts is ronduit slecht. Waarschijnlijk voor haar huisarts een ongemakkelijke casus. Mw. lijkt een moeilijke mw maar deze vrouw is bijzonder! Bijzonder de moeite waard. Ze heeft haar hele leven als een leeuw gevochten om haar hoofd boven water te houden. Nu verzuipt ze bijna en ik wil haar zo graag helpen jaar hoofd nog even boven water te houden op een menswaardige manier. Ze heeft mijn hart gestolen. Als wijkverpleegkundige zal ik, als het nodig is voor haar vechten. Zij heeft genoeg gevochten. Het doel is dat zij door meer zorgverleners gezien word zodat het laatste stuk van haar leven menswaardig is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *